По решение на  Епархийския съвет  при Софийската света митрополия се

...
По решение на  Епархийския съвет  при Софийската света митрополия се
Коментари Харесай

Софийската света митрополия с призив към духовенството: Да се молим за патриарх Неофит

По решение на  Епархийския съвет  при Софийската света митрополия се приканват  всички свещенослужители от Софийската епархия  в неделя (3 декември) в своите храмове да отслужат  молебен за здравето на Негово Светейшество Софийския митрополит и български патриарх Неофит,  който бе приет в болница в болница поради белодробно затруднение. Това оповестиха от Софийската митрополия. 

От Софийската митрополия предлагат в светата литургия да се добавят  следните   молебствия:

За Божия раб Светейшия наш отец Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български, с цел да му се елементарни всяко волно и несъзнателно провинение и да бъде милосърден към него, на Господа да се помолим! За да го вдигне скоро от болничния одър със словото на Своята мощ, както в миналото сина на стотника, дъщерята на хананейката и тъщата на Петър, и милостиво ги изцери, на Господа да се помолим! За да го издигне бързо от болничния одър и да го направи още веднъж здрав, както в миналото въздигна парализирания посредством словото на Своята божествена берекет, на Господа да се помолим! За да не пренебрегне усърдните молебствия на Своя раб, само че милостиво да го чуе и помилва, и да му даде здраве, на Господа да се помолим!

За да го посети със Своя Свети Дух и да изцери всеки кусур и всяка болест, които се гнездят в него, поради славата на Своето име, на Господа да се помолим! За да чуе милостиво, както на хананейката, молитвения глас на нас - недостойните Свои раби, които викаме към Него и както изцери нейната щерка, по този начин да изцери и помилва болния Свой раб Неофит, патриарх Български, на Господа да се помолим! Защити, избави, помилвай и резервира ни, Боже, с Твоята берекет! Като поменем дружно с всички светии пресветата, пречиста и преблагословена славна Владичица наша Богородица и приснодева Мария, дано сами себе си и един различен и целия си живот на Христа Бога да предадем!

В Софийската света митрополия през днешния ден бяха отслужени архиерейска свет а  литургия  и  маслосвет  за здравето на Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.

Светата литургия бе отслужена в  митрополитския храм " Св. Марина "  о т Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ  Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Василий - протосингел на Софийската света митрополия, с архимандрит Евтимий - нравствен надзирател на Софийската епархия, с протодякон доктор Деян Коруноски и с йеродякон Поликарп. По време на богослужбата свещеник Поликарп насочи особено прошение за здравето на Негово Светейшество.

Да се помолят дружно за изцерението на българския патриарх  на  съборна   молитва  в храма се събраха всички чиновници на Софийската митрополия, работещите в патриаршеския дом и столични духовници.

След литургията, край  мощите  на целителите св. Пантелеймон и св. Лука Войно-Ясенецки бе отслужено чинопоследованието на тайнството маслосвет, което включва седем апостолски четива и седем евангелски фрагменти, сред които се четат молебствия и разнообразни прошения. Участващите в маслосвета - елей и алено вино, припомнят за милостивия самарянин от Евангелието, с които били измити раните на нападнатия от разбойници човек, а седемте свещи, които се палят след всеки прочетен евангелски фрагмент, символизират седемте дара на Светия Дух. Всички присъстващи дружно се помолиха за бързото излекуване и възобновяване на Първосветителя на Родната ни Църква.

В отслужването на  тайнството  взеха участие Мелнишкият свещеник Герасим - основен секретар на Светия синод, Белоградчишкият свещеник Поликарп - викарий на Софийския митрополит, Велбъждският епископ Исаак - втори викарий на Софийския митрополит и архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия, архимандрит Василий - протосингел на Софийската света митрополия, архимандрит Евтимий - нравствен надзирател на Софийската епархия, ставрофорен иконом доктор Стефан Стайков, иконом Дилян Цветков, иконом Костадин Тренев, иконом Петър Славов, свещеник Димитър Кутлев, протодякон доктор Деян Коруноски и йеродякон Поликарп.

Маслосветът приключи с многолетствие  за Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, а всички  присъстващи бяха помазани с осветлен елей.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР